Kolacja Jajko Niespodzianka wg Potok

Pyszne i efektowne jajka, pomysł powstał pół godziny temu :)

jajko sadzonePrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 165 głosów)

Składniki:

  • 10 jaj
  • 10 bardzo dużych pieczarek
  • Szczypiorek
  • 20 plastrów sera żółtego
  • Opakowanie kiełbasy salami w okrągłych plasterkach
  • serek homogenizowany śmietankowy
  • Ciemne pieczywo
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Rozmaryn suszony
  • Maggi

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pieczarki obrać ze skórki, pozbyc się nużek. Piekarnik rozgzrzać do temp. 200 stopni i włozyć do niego kapelusze pieczarek na około 5 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyc na nim kapelusze pieczarek z każdej strony przez około 3-4 minuty - aż się zarumienią.
  • Obrócić kapelusze spodem w górę. Wlać do każdego kapelusza po 2 krople maggi, posypać pieprzem, solą oraz rozmarynem.
  • Z jaj wykorzystać tylko żółtka - oddzielić białko (można je wykorzystać do innej potrawy). Żółtka układamy po jednym w każdym kapeluszu i posypujemy z wierzchu obficie posiekanym szczypiorkiem.
  • Żółtka zapiekamy pod przykryciem na wolnym ogniu aż się lekko zetną.
  • Ściągamy pieczarki z patelni i układamy każdą z nich na jednym plasterku żółtego sera. Na każdym talerzu układamy po dwie pieczarki, na około układamy plasteki salami oraz małe kanapeczki z serkiem homogenizowanym posypane posiekanym szczypiorkiem.
  • Jest to bardzo efektowna i pyszna kolacja, ktorą można podać gościom lub dzieciom !

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy