Koktajl z kiwi

Ocena:

4.48 (198)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Koktajl z kiwi to zdrowy, sycący napój, idealny na drugie śniadanie albo jako lunch do pracy lub szkoły. Ma mnóstwo witamin i łatwo zabrać go ze sobą na wynos, dlatego jest ulubionym smakołykiem wszystkich aktywnych osób. Świetnie sprawdzi się jako energetyzująca przekąska przed treningiem. Zobaczcie nasz najprostszy przepis na koktajl z kiwi i banana.   

Składniki:

  • jogurt naturalny  500 ml

  • banany  1 szt.

  • kiwi  2 szt.

  • miód  25 g

Koktajl z kiwi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Owoce: obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze cząstki. Przekładamy do kielicha blendera.

  • Krok 2:

    Koktajl z kiwi: do owoców dodajemy jogurt naturalny i miód. Miksujemy całość przez chwilę, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

  • Krok 3:

    Podanie: gotowy koktajl przelewamy do szklaneczek. Najlepiej wypić go od razu, kiedy jest zimny. 

Porady

  • Koktajle z kiwi i banana należą do tych gęstszych. Jeśli wolimy rzadszą konsystencję, możemy dolać trochę mleka lub soku pomarańczowego. 
  • Gotowy, schłodzony koktajl z kiwi możemy podać solo lub z bitą śmietaną. Taki deser doskonale sprawdzi się zarówno na przyjęcie dla dzieci, jak i imprezę dla dorosłych, zwłaszcza na świeżym powietrzu, w ciepłe dni. Możemy też zmiksować go z lodami. Powstanie wtedy pyszny i sycący shake z kiwi. 
  • Smoothie z kiwi, bananem i jogurtem możemy serwować z pokruszonym lodem – jest to dobre rozwiązanie, jeśli nie mamy czasu na chłodzenie napoju. 
  • Sprawdźcie też koktajle odchudzające na wiosnę i lato
  • Jak przechowywać koktajl z kiwi? Niestety nie postoi długo w lodówce, ponieważ szybko traci kolor i konsystencję. Jeśli chcemy odłożyć go na później, trzymajmy go w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku. Napój zachowa swoje walory dłużej, jeśli przyrządzimy go w blenderze próżniowym, w którym zmielimy owoce bez udziału powietrza. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Koktajl z kiwi – inne wersje pełne zdrowia 

Kiwi jest bogatym źródłem witaminy C. Warto połączyć je z innymi owocami, warzywami i produktami typu superfood, dzięki czemu powstanie zdrowy, odżywczy i niskokaloryczny koktajl. Oto niektóre pomysły.   

  • Zielony koktajl z kiwi i szpinaku – dzięki zielonym liściom napój uzyska piękny, żywy kolor. Szpinak jest przede wszystkim świetnym źródłem żelaza, kwasu foliowego i wapnia. 
  • Koktajl z kiwi i siemienia lnianego – idealny dla osób, które chcą wzbogacić swoją dietę o błonnik pokarmowy. 
  • Smoothie z kiwi, pietruszki i pomarańczy – słodki, kwaskowy, cytrusowy, przepyszny. Natka pietruszki wpływa na oczyszczenie organizmu i poprawę nastroju. 
  • Koktajl z kiwi i jarmużu – ta odmiana kapusty uważana jest za tzw. superfood, czyli produkt o wybitnych walorach prozdrowotnych. W połączeniu z kiwi tworzy prawdziwą bombę witaminową.  

Najlepsze owoce na koktajl – kiwi, banan, pomarańcza, a może coś innego?

W jaki sposób jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie? Mimo że są świeże i pyszne, to jednak zjedzenie około pół kilograma codziennie takich produktów może być trudne. Jednym ze sposobów na zdrową dietę są właśnie koktajle – z kiwi, jabłek, jarmużu lub każdej innej rośliny. Takie napoje można podzielić na dwa rodzaje: koktajle z nabiałem (np. mlekiem, jogurtem, maślanką lub kefirem) oraz smoothies (z wodą lub sokiem owocowym). Koktajl z kiwi zawdzięcza swój delikatnie słodki smak i gładką konsystencję dodatkowi banana. Tłuste owoce (np. awokado) są często stosowanym składnikiem napojów. Zapewniają one nie tylko kremową strukturę, ale również sporo błonnika i zdrowych tłuszczów. 

Przygotowanie smoothie z kiwi jest bardzo proste. Najlepsze napoje powstają, gdy zmiksujemy swoje ulubione owoce i warzywa. Istnieją jednak przepisy na nietypowe połączenia smaków, na które trudno jest samodzielnie wpaść. Przedstawiamy więc listę naszych ulubionych zdrowych koktajli. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne