Kokosowy ryż z mango na deser :

Deser dla tych którzy lubią ryż na słodko . U mnie rodzina uwielbia ( ja nie koniecznie )

dodany przez: Babciagramolka babciagramolka

desery

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 163 głosów)

Składniki:

  • 10 dag ryżu
  • 1 ½ szklanki wody ( lub mleka )
  • 3 łyżeczki cukru
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki przecieru z mango lub brzoskwini

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Kokosowy ryż z mango na deser : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ryż ugotować na sypko na wodzie z cukrem ( lub mleku ) . Podzielić na pół . Do jednej części dodać wiórki kokosowe i mleko kokosowe , chwilę podgrzewać w garnuszku mieszając aż wiórki nasiąkną mlekiem kokosowym i zmieszają się z ryżem . Druga część wymieszać z musem z mango ( lub brzoskwini ). Dwie filiżanki wyłożyć folia spożywczą . Na dno filiżanek kłaść warstwę ryżu z mango , na to ryż kokosowy, ryż z mango i na koniec ryż kokosowy . Przykryć talerzykiem , odwrócić tak by uformowany kopczyk ryżu wypadł na talerzyk, zdjąć folię . Udekorować . Podawać na ciepło lub zimno – jak kto lubi .
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy