Kokosowy chrust z czekoladą

nowa odsłona chrustu :)

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
25 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • ciasto:
  • 3 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka wódki
  • 40g masła
  • 1 łyżka kokosu
  • polewa:
  • 2/3 kostki masła
  • 3 łyżki kokosu
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • odrobina wody
  • kokos do dekoracji

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto.
  2. Ciasto wałkujemy na bardzo cienkie, nożem wycinamy szersze paski, przecinamy przez środek, aby powstała dziurka. Łapiemy za koniec i "przewlekamy" przez dziurkę.
  3. Smażymy z dwóch stron na rumiano (lekko).
  4. Polewa: masło roztapiamy w rondlu, dodajemy kokos, kakao i cukier - mieszamy do rozpuszczenia.
  5. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
  6. Chrust polewamy "czekoladą" i posypujemy kokosem.
przekąska deser dla dzieci faworki karnawał chrust
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze