Kokosowa fantazja

Tort delikatny jak puch...

biszkoptDesery

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 146 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 9 jajek
  • 9 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • czubata łyżka proszku do pieczenia
  • Masa::
  • szklanka wiórków kokosowych
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 1i 1/2 kostki masła
  • szklanka wiórków kokosowych do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1.Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka,utrzeć na puszystą masę.
  • 2.Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia,przesiewać przez sitko do masy jajecznej i delikatnie wymieszać trzepaczką.Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24 cm i upiec na złoty kolor.Gotowy biszkopt ostudzić przekroić na pół,naponczować kawą.
  • 3.Mleko,cukier oraz wiórki przełożyć do rondla i gotować na małym ogniu przez ok. 30 min. aż masa zgęstnieje.Następnie gotową masę ostudzić.
  • 4.Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce przestudzoną masę kokosową.Gotowym kremem przełożyć biszkopt.Dokładnie obsmarować boki i wierzch tortu a następnie tort obsypać wiórkami kokosowymi.
  • 5.Przed podaniem tort należy schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy