ZjedzPięknie

Kokosanki

Ocena:

4.35 (176)

  • 35 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Kokosanki robimy z białek, cukru i wiórków kokosowych, są wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy ubić pianę z białek i wymieszać ją z dwoma pozostałymi składnikami. Nie zawierają mąki pszennej ani mleka, więc są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej lub bezmlecznej. Kokosanki z białek pieką się maksymalnie 20 min. To zdecydowanie dobry pomysł na niezapowiedzianą wizytę gości lub szybki podwieczorek.

Składniki:

  • białka  4 szt.

  • sól  1 szczypta

  • cukier drobny  150 g

  • wiórki kokosowe  300 g

  • ekstrakt migdałowy  3 krople

Kokosanki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na dnie naczynia nie powinno być płynu, a sama masa pozostaje w miejscu, pomimo przekręcania miski. Dosypujemy cukier partiami. Całość miksujemy jeszcze przez ok. 2 min. Jeśli chcemy zrobić kokosanki bez cukru, można go całkowicie pominąć lub dodać ksylitol, erytrytol, miód, syrop klonowy, daktylowy lub z agawy.

    kokosanki - miksowanie białek
  • Krok 2:

    Do ubitej piany wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy ekstrakt migdałowy lub waniliowy (można pominąć). Ostrożnie mieszamy łyżką lub szpatułką do ciasta. Jeśli masa wyszła zbyt rzadka, możemy poratować się, dosypując do niej 15 g mąki ziemniaczanej.

    kokosanki - ubite biała z wiórkami kokosowymi
  • Krok 3:

    Papier do pieczenia zgniatamy w kulkę, potem rozprostowujemy go i wykładamy nim dużą płaską blachę z wyposażenia piekarnika. Dzięki temu prostemu zabiegowi nie będzie się zwijał w czasie nakładania kokosanek. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.

    kokosanki - blacha wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 4:

    Kokosanki możemy nakładać łyżką bezpośrednio na papier do pieczenia lub formować w dłoniach kulki o średnicy ok. 4 cm. Można też spróbować nakładać je szprycą cukierniczą lub rękawem, ale masa może wychodzić dość ciężko.

    kokosanki - formowanie
  • Krok 5:

    Kokosowe kulki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15–20 min. Pieczemy do zrumienienia.

    kokosanki - stygnięcie
  • Krok 6:

    Przestudzone kokosanki przekładamy talerz. Są gotowe do zjedzenia. Można je podać z sosem karmelowym lub polewą czekoladową. Z przepisu wychodzi ok. 35–40 kokosanek. Można je przechowywać w papierowej torebce lub blaszanej puszce przez 3 dni. A jeśli wyjdą nam zbyt twarde, wystarczy zamknąć je w szczelnym pudełku z plasterkiem jabłka lub skórką na 2 dni. W tym czasie pochłoną wilgoć, dzięki której będą miękkie.

    kokosanki
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne