Kokosanki

Bardzo prosty pomysl na zuzycie zalegajacych bialek, pozostalych po innych wypiekach.

Deseryciastka

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 199 głosów)

Składniki:

  • 3 bialka
  • szczypta soli
  • 200g drobnego cukru
  • 200g wiorkow kokosowych

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Bialka ubij mikserem, najpierw na szybkich obrotach, potem wolniej, az piana bedzie sztywna. W trakcie ubijania dodaj szczypte soli. Potem, miksujac, dodawaj stopniowo cukier, a nastepnie wiorki kokosowe. Masa zrobi sie gesta i pod koniec moze byc latwiej mieszac lyzka. Nakladaj lyzeczka male porcje na blaszke wylozona papierem do pieczenia - zachowaj odstepy! Piecz okolo 20min w 180stC - tu uwaga: 20min to bylo zdecydowanie za dlugo, wiec skrocilam czas do 15min i... wciaz bylo za dlugo! Nastepnym razem nagrzeje piekarnik tylko do 160stC... Kokoski powinny byc miekkie i ciagnace w srodku i ze skorupka na wierzchu. Moje byly cale raczej po chrupiacej stronie medalu, dlatego nastepnym razem nizsza temperatura piekarnika.
  • Przepis pochodzi z bloga www.2smaki.bloog.pl
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: