Köttbullar

Kule mięsne (Köttbullar), to tradycyjna potrawa kuchni szwedzkiej.

Dodany przez:

Köttbullar

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Kule:
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 2 kubki pokrojonego w kostki chleb
  • 1 szklanka mleka
  • 2 lekko ubite jajka
  • 2 łyżeczki masła lub oleju
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • sól i pieprz do smaku
  • Sos:
  • 2 szklanki bulionu wołowego lub bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka (lub smietany do sosów)
  • sól i pieprz do smaku
  • Dżemik z borówki lub żurawiny

Przygotowanie

  1. Kule mięsne:
  2. Chleb mieszamy z mlekiem i masłem, podgotowujemy. Cebulkę i jajka ugniatamy z mięsem, dodajemy wystudzony lekko chleb z mlekiem. Lepimy kulki i układamy na papierze do pieczenia. Blachę z kulkami wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  3. Sos:
  4. Bulion gotujemy i gdy się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy powoli mąkę, cały czas mieszając. Następnie powoli dodajemy mleko i również mieszamy. Gotujemy 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos ma być bardziej gęsty, to gotujemy odrobinę dłużej, żeby odparować wodę.
  5. Kule polewamy sosem. Tradycyjnie występują one z puree ziemiaczanym (również w kształcie kulek). Mogą jednak być zwykłe ziemniaki, a nawet ryż lub makaron.
  6. Na wierch każdej porcji dajemy odrobinę dżemu z borówki lub żurawiny.
mięso obiad mięsne kule szwedzka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze