Köfte z mielonej wołowiny z tabouleh i sosem kebab - gyros

Dla miłośników kuchni orientalnej

dania mięsnegyroskebabSosyPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.49 z 156 głosów)

Składniki:

  • Köfte:
  • 150 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 mała posiekana cebula
  • 1 ząbek czosnku posiekanego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki sumaku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanej mięty
  • sól, pieprz
  • Tabouleh:
  • 1 miseczka kuskusu przygotowanego wg przepisu na opakowaniu
  • 1 pokrojony w drobną kostkę pomidor
  • 3 ogórki gruntowe obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanej mięty
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Köfte: dokładnie wymieszać wszystkie składniki, przyprawić, schłodzić. Formować kulki lub podłużne kotleciki. Smażyć na patelni grillowej ok. 2 min po każdej stronie.
  • Tabouleh: kuskus wymieszać z warzywami i ziołami, dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
  • Köfte podawać na patyczkach, na zimno lub gorąco z tabouleh.
  • Dobrze smakują z sosem kebab - gyros z Folwarku, którt pojawił się ostatnio w moim osiedlowym sklepie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy