salatka_z_kasza_peczak

Sałatka z kaszą pęczak

Ocena:

4.4 (202)

  • 15 min.
  • dla 2 osób

Bo kaszę lubimy i tyle! A jak zostanie po obiedzie to szybko robię sałatkę.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
  • ½ cukinii
  • 1 średnia biała papryka
  • 2 pomidory, malinówki
  • 1 garść koperku
  • 1 garść szczypiorku
  • oliwki
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • Sok z ½ cytryny
  • Kiełki do dekoracji

Sałatka z kaszą pęczak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kaszę gotujemy na sypko, przerzucamy do miski i studzimy. Paprykę kroimy w paski a cukinię w półplasterki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy krótko, tak by warzywa lekko zmiękły. Ściągamy z patelni i wrzucamy do kaszy. Pomidory kroimy w kostkę, oliwki w plasterki i dodajemy do nich posiekany szczypior i koperek lekko mieszamy i dorzucamy do kaszy. W miseczce łączymy sok z cytryny, oliwę z oliwek (ok. 4-5 łyżek) i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie rozcieramy na gładką emulsję. Polewamy kaszę z warzywami, delikatnie mieszamy całość i przekładamy na talerze. Dekorujemy kiełkami i ew. doprawiamy jeszcze całość świeżo mielonym pieprzem i solą morską.

Porady

Zobacz też: Sałatka z pęczakiem, morelami, granatem i orzeszkami pinii

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne