Kociołek szegedyński

Węgierska potrawa, świetna do przygotowania w plenerze

Dodany przez:

Kociołek szegedyński

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 papryczki pepperoni
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchew
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwi
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
  • 3 jagody jałowca
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę (jak na gulasz). Cebulę obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec wrzucić mięso i smażyć na złoty kolor. Dodać cebulę i dalej smażyć do jej zeszklenia. Mięso przełożyć do kociołka lub dużego garnka. Dodać ziemniaki pokrojone na połowy i marchew pokrojoną w paski. Wszystko zalać wywarem i dusić na małym ogniu ok 20-30 min., od czasu do czasu mieszając. W połowie duszenia dodać pokrojoną w cieniutkie "plasterki” pepperoni, paprykę i szałwię. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać posiekaną kiszoną kapustę, rozgniecione jagody jałowca i wino. Dusić do miękkości mięsa (ok 30 min). W razie potrzeby podlewać wywarem.
  2. Gotową potrawę posypać posiekanym szczypiorkiem.
mięso warzywa obiad Papryka ziemniaki mięso wieprzowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze