Kociołek czyli "pieczonki"

Standardowo potrawe wykonuje się w takim żeliwnym kociołku na ognisku .

dodany przez: Goplana

dania jednogarnkowe

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 182 głosów)

Składniki:

  • 2 kg ziemniakow
  • 0,5 kg kiełbasa zwyczajna
  • kawałek boczku ( opcjonalnie )
  • 4 duże cebule
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • liscie białej kapusty
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Kociołek czyli "pieczonki" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plastry .Kielbase kroimy w kostke, jesli chcemy mozemy dodac boczek pokrojony tak samo.Cebulę kroimy w piórka lub kostke - jak kto woli.
  • Naczynie w ktorym bedziemy przygotowywac danie wykładamy liścmi białej kapusty - wystarczy jedna warstwa. Na spod wysypujemy troszke kiełbasy i/lub boczku , na to ziemniaki , pozniej cebulę i tak warstwami układamy wszystkie składniki. Na kazde "pietro" dodajemy przyprawy, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.Wierzch przykrywamy liściem kapusty. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach tak dlugo az ziemniaki beda miekkie, pamietaac o tym by od czasu do czasu calosc delikatnie przemieszac sciagajac uprzednio wierzchni lisc kapusty. Dodam tylko ze ta kapusta nie jest składnikiem koniecznym.
  • P.S. Jesli w naczyniu zbierze sie duzo "sosu" ( zdarzyc sie tak moze gdy np kiełbaska jest bardzo tlusta , wiele zalezy tez od ziemniakow ) na jakies 10 minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika mozemy zdjąc pokrywe z naczynia.
  • Danie proste, sycące, z piwkiem stanowi nierozłączną pare :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy