Kociołek czyli "pieczonki" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plastry .Kielbase kroimy w kostke, jesli chcemy mozemy dodac boczek pokrojony tak samo.Cebulę kroimy w piórka lub kostke - jak kto woli.
Naczynie w ktorym bedziemy przygotowywac danie wykładamy liścmi białej kapusty - wystarczy jedna warstwa. Na spod wysypujemy troszke kiełbasy i/lub boczku , na to ziemniaki , pozniej cebulę i tak warstwami układamy wszystkie składniki. Na kazde "pietro" dodajemy przyprawy, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.Wierzch przykrywamy liściem kapusty. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach tak dlugo az ziemniaki beda miekkie, pamietaac o tym by od czasu do czasu calosc delikatnie przemieszac sciagajac uprzednio wierzchni lisc kapusty. Dodam tylko ze ta kapusta nie jest składnikiem koniecznym.
P.S. Jesli w naczyniu zbierze sie duzo "sosu" ( zdarzyc sie tak moze gdy np kiełbaska jest bardzo tlusta , wiele zalezy tez od ziemniakow ) na jakies 10 minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika mozemy zdjąc pokrywe z naczynia.
Danie proste, sycące, z piwkiem stanowi nierozłączną pare :)
Komentarze