Knedle ze śliwkami

Ziemniaków raczej nie jadam chyba, że takie;)

PierogiKnedle

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 157 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 25 dkg maki
  • Szczypta soli
  • 0,5 kg śliwek
  • Masło
  • Cukier

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki gotujemy. Przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia ziemniaków lun po prostu klamy. Zagniatamy z maką, jajkami i sola. Wyrabiamy. Odrywamy kawałek ciasta, do środka wkładamy śliwkę (wcześniej usunąc pestki) i łyżeczkę cukru i formujemy kulkę. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie do momentu wypłyniecia na powierzchnię. Roztapiamy trochę masła i polewamy knedle oraz posypujemy cukrem.
  • Proporcje na 1 kg ziemniaków podałam dla przykładu. Ja robiąc knedle po zmieleniu ziemniaków rozkładam równomiernie w misce i dzielę na 4 części. Jedna wyjmuję i w to miejsce wsypuje makę- zawsze korzystam z takich proporcji. Do tego wbijam 2 jajka. Są to proporcje na obiad dla 5-6 osób.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy