Knedle ze śliwkami

Swojskie knedle to udany pomysł na piątkowy obiad. Knedle można zamrażać.

PierogiKnedle

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 201 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • - 1 kg ziemniaków
  • - 15 dag mąki pszennej
  • - 15 dag mąki ziemniaczanej
  • - sól
  • - 2 jaja
  • - 40 dag śliwek
  • - cukier kryształ
  • - cynamon

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki ugotować na miękko w lekko osolonej wodzie. Dobrze ubić tłuczkiem (jak na kluski śląskie). Poczekać aż trochę wystygną, dodać jedno jajo i wymieszać ręką. Połączyć z mąką i wyrobić ciasto. Ma ono być plastyczne. Gdyby się zbyt kleiło, dodać trochę mąki ziemnaiczanej.
  • Śliwki wydrylować i poprzekrajać na połówki. Przygotować mieszankę cukru kryształu z cynamonem. Cukier ma być brązowy.
  • Urywać po kawałku ciasta, formować mały placuszek, na nim kłaść połówkę śliwki, posypać cukrem z cynamonem. Zamknąć śliwkę w cieście i formować knedel (kulkę). Można sobie pomagać, maczając dłonie w mące. Między czasie, zagotować osolony wrzątek i od razuwrzucać knedle do wody. Potem jeszcze przez 2-3 minuty.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy