Knedle ze śliwkami

Bardzo smaczny przepis na knedle ze śliwkami :)

PierogiKnedle

Czas przygotowania:
45 min.
Kalorie:
450.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 153 głosów)

Składniki:

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • 15 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • ok. 0,5 kg śliwek
  • masło
  • bułka tarta
  • cukier

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Ziemniaki ugotować wcześniej, przepuścić przez maszynkę i schłodzić (ciasto z ciepłych ziemniaków może być rzadkie)
  • 2. Umyć śliwki, poprzekrawać na pół, wyciągnąć pestki.
  • 3. Ze schłodzonych ziemniaków, mąki, szczypty soli i jajek szybko zagniatamy ciasto, tak aby się nie zagrzało. Należy sprawedzić czy ciasto nadaje się do formowania.
  • 4. Formujemy wałek o średnicy 3 - 4 cm i kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm. Każdy kawałek rozpłaszczamy dłonią i dajemy na niego połówkę śliwki. Następnie dokładnie zlepiamy. By ciasto się nie lepiło, należy oprószać dłonie mąką.
  • 5. Knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3-4 minut do ponownego wrzenia. Wyjmujemy łyżką cedzawkową i osączamy na druszlaku.
  • 6. Na maśle zarumieniamy bułkę tartą i polewamy knedle. Można posypać je także cukrem.
  • Smacznego :)

Kalorie: 450.00

Porady

Zobacz również: knedle - przepis na smak z dzieciństwa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy