Knedle ze śliwkami

Przygotowanie: 1 godz. Porcja: 450 kcal

DeseryPierogiKnedle

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
450.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 194 głosów)

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków
  • 25 dag mąki
  • jajko
  • 1/2 kg śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ostudzić, obrać, przecisnąć przez praskę.
  • Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Zmielone ziemniaki wyłożyć na stolnicę, posypać przesianą mąką, wbić jajko, dodać szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na 3-4 części. Z każdej ufomować wałek o średnicy ok. 3 cm. Każdy wałek pokroić na małe porcje i szybko formować z nich placuszki (ziemniaczane ciasto nie może długo leżeć, bo robi się rzadkie).
  • Na środku każdego placuszka ułożyć połówkę śliwki, posypać szczyptą cukru, brzegi ciasta złożyć i zlepić, uformować kulki. Knedle wrzucać partiami do osolonego wrzątku, zamieszać, przykryć. Gotować 2-3 minuty od zawrzenia. Wybierać łyżką cedzakową.
  • Podawać posypane cukrem pudrem, polane śmietaną lub bułką tartą zrumienioną na maśle.

Kalorie: 450.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy