Knedle z truskawkami

Witam! Mam do zaoferowania przepis na hit sezonu truskawkowego, na pyszne knedle:) polecam:)

DeseryPierogiKnedlePrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Kalorie:
560.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 144 głosów)

Składniki:

  • 75 dag ziemniaków
  • 25 dag twarogu
  • 2 jaja
  • 40 dag truskawek ( najlepsze będą świeże, ale zimą mogą być mrożone)
  • 35 dag mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i osuszyć.
  • 2. Przepuścić przez praskę ziemniaki i twaróg.
  • 3. Dodać 25 dag mąki oraz jajka i zagnieść ciasto.
  • 4. Umyte, osuszone i odszypułkowane truskawki przekroić na pół, jeśli są duże.
  • 5. Ciasto podzielić na 2 lub 3 porcje.
  • 6. Formować wałeczki podsypując mąką.
  • 7. Pociąć je na grube krążki ( ok. 3 cm) i uformować z nich okrągłe placki.
  • 8. Na każdym położyć obtoczoną w cukrze truskawkę i zawinąć w ciasto, formując kulkę.
  • 9. Zagotować wodę dodając soli.
  • 10. Wrzucać knedle i gotować ok. 3 min. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię wody. 11. W rondelku rozpuścić masło i wsypać bułkę tartą, czekać aż się zarumieni.
  • 12. Knedle obtoczyć w bułce i posypać cukrem. Zamiast bułki można polać je śmietaną i posypać cukrem.

Kalorie: 560.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy