1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i osuszyć.
2. Przepuścić przez praskę ziemniaki i twaróg.
3. Dodać 25 dag mąki oraz jajka i zagnieść ciasto.
4. Umyte, osuszone i odszypułkowane truskawki przekroić na pół, jeśli są duże.
5. Ciasto podzielić na 2 lub 3 porcje.
6. Formować wałeczki podsypując mąką.
7. Pociąć je na grube krążki ( ok. 3 cm) i uformować z nich okrągłe placki.
8. Na każdym położyć obtoczoną w cukrze truskawkę i zawinąć w ciasto, formując kulkę.
9. Zagotować wodę dodając soli.
10. Wrzucać knedle i gotować ok. 3 min. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię wody. 11. W rondelku rozpuścić masło i wsypać bułkę tartą, czekać aż się zarumieni.
12. Knedle obtoczyć w bułce i posypać cukrem. Zamiast bułki można polać je śmietaną i posypać cukrem.
Komentarze