Austriackie knedle z morelami

Ocena:

4.38 (162)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Delikatne, rozpływające się w ustach knedle z morelami to pyszna propozycja nie tylko na obiad. Oprócz klasycznej bułki tartej podsmażonej na maśle, smak daniu nadaje dodatek likieru.

Składniki:

  • twaróg  200 g

  • olej  2 łyżki stołowe

  • jajka  1 szt.

  • mąka  250 g

  • morele  16 szt.

  • cukier  16 kostek

  • masło  4 łyżki stołowe

  • bułka tarta  5 łyżek stołowych

  • likier  50 ml

Austriackie knedle z morelami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Twaróg łączymy z olejem, jajkiem solą oraz mąką i wyrabiamy gładkie ciasto. Z moreli usuwamy pestki
    nie rozdzielając połówek do końca. W miejsce pestek wkładamy kostkę cukru. Ciasto dzielimy na 16 części. Posypujemy ręce mąką i obkładamy każdy owoc częścią ciasta formując kulę.

  • Krok 2:

    Gotowe knedle wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 10 min na małym ogniu (w silnie gotującej się wodzie knedle mogą się rozpadać). Masło roztapiamy na małym ogniu i podsmażamy w nim bułkę tartą i cukier według uznania. Dodajemy likier Grand Marnier i obtaczamy w bułce ugotowane knedle. Posypujemy cukrem wedle uznania.

Porady

Zobacz też: domowe knedle z truskawkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne