Knedel ziemniaczany z grzankami :

Bardzo smaczny dodatek do mięs w sosie. Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany przy robieniu.

PierogiKluskiKnedlegrzanki

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 162 głosów)

Składniki:

  • :0,5 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1- 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 kromki chleba tostowego
  • szczypta soli
  • olej słonecznikowy

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki utłuc na gładkie puree. Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków, jajka , szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde .Chleb tostowy pokroić w kostkę i usmażyć na oleju rumiane grzanki. Zdjąć z patelni na papierowy ręcznik kuchenny by odsączyły się z tłuszczu. Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym ( stolnicy ) na kształt prostokąta o grubości 2 cm . Na ciasto wyłożyć grzanki z chleba . Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku . Lnianą serwetkę wysmarować olejem . Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną . Gotować w osolonym wrzątku przez 20-30 minut od ponownego zagotowania po włożeniu knedla do wrzątku . Wyjąć . Zostawić by dobrze odciekła . Odwinąć . Pokroić w grube plastry .
  • Jeśli jest przygotowana wcześniej to pozostawić w serwecie i podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy