Kluski ziemniaczane z sosem

Kluseczki z odzysku a właściwie caly obiad:)

Pierogi

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 153 głosów)

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane 7-8 dużych szt
  • mąka ok 1 szkl
  • jajka 2 szt
  • kotlety mielone 5 szt
  • cebula 1/2 szt
  • kostka mięsna 1 szt
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • mąka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kotlety podzielić na ćwiartki, obsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę. Oprószyć mąką i podlać wodą energicznie mieszając. Dodać kostkę mięsną i wymieszać. Doprawić do smaku. Ziemniaki przecisnąć przez praskę albo dobrze ubić. Ja miałam ziemniaki od obiadu i myślę że właśnie tyle ich było co podałam w przepisie.
  • Do ziemniaków dodać mąkę, wbić jajka i zarobić masę.
  • Masa musi być zwięzła. Nabierać masę łyżką i kłaść na gotującą, posoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch wybierać łyżką cedzakową. Podawać z przygotowanym sosem albo innym sosem mięsnym.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy