3.87 (542)
Pampuchy, nazywane również – w zależności od regionu Polski – parowańcami lub buchtami, to puszyste kulki z ciasta drożdżowego. Ponieważ przyrządza się je na parze, są niezwykle lekkie, delikatne i uniwersalne w smaku. Warto podawać je z jogurtem i dżemem lub owocami z syropu, ale pasują także do dań na słono. Jak zrobić kluski na parze? Podajemy prosty przepis, który zawsze się udaje.
mąka pszenna 500 g
drożdże 30 g
mleko 250 ml
cukier 5 g
jajka 2 szt.
masło 45 g
sól 3 g
Zaczyn: lekko podgrzewamy mleko w rondelku. Powinno mieć około 37°C. Odlewamy 125 ml i łączymy je z rozkruszonymi drożdżami. Dodajemy łyżkę mąki (ujmujemy ją z wcześniej odmierzonych 500 g) i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
wero.ugc
Ciasto: rozpuszczamy masło i lekko je studzimy. Przesiewamy pozostałą mąkę do miski (dzięki temu pampuchy drożdżowe będą lekkie i puszyste). Dodajemy szczyptę soli, jajka, rozczyn i resztę mleka. Wlewamy roztopione masło. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Wyrabiamy je przez co najmniej 5 minut. Możemy to zrobić rękami lub z pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Przykrywamy miskę i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na godzinę.
wero.ugc
Formowanie: kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na blat podsypany mąką. Wyrabiamy przez chwilę, po czym lekko rozwałkowujemy. Powinien powstać placek o grubości około 2 cm. Wycinamy z niego pulchne krążki za pomocą szklanki lub wykrawacza do ciastek. Możemy też przygotować pampuszki, po prostu formując kule w dłoniach. Odkładamy je na deskę oprószoną mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, żeby jeszcze nieco urosły.
wero.ugc
Gotowanie: ustawiamy na gazie garnek z wodą. Nakrywamy go ściereczką tetrową (lub gazą). Zabezpieczamy ją sznurkiem, żeby się nie zsuwała. Zagotowujemy wodę. Układamy kilka bułeczek na materiale. Przykrywamy je metalową miską. Gotujemy przez 10 minut. W ten sam sposób przyrządzamy pozostałe kluski parowe. Możemy też wykorzystać specjalny garnek z sitkiem lub elektryczny parowar.
wero.ugc
Podanie: przekładamy kluski na talerz. Polewamy jogurtem naturalnym lub śmietaną. Serwujemy pampuchy z sosem owocowym lub z dodatkiem dżemu. Świetnie sprawdzą się na przykład jagody lub wiśnie w syropie.
wero.ugc
Porady
- Szybkie pampuchy przygotujemy na bazie drożdży instant. Nie musimy wtedy przyrządzać rozczynu. Wystarczy wymieszać zawartość saszetki z suchymi składnikami, a następnie wyrobić ciasto zgodnie z przepisem.
- Tradycyjne kluski na parze (inaczej bułki lub pyzy na parze) można serwować zarówno na słodko, jak i na słono, w roli obiadu. Pasuje do nich na przykład sos pieczarkowy lub prosta zasmażka ze skwarkami.
- Możemy przygotować pączki na parze na zapas i zamrozić. Najpierw układamy je osobno na tacy i wstępnie chłodzimy, żeby później się ze sobą nie skleiły. Kiedy stężeją, wkładamy do woreczków. Jeśli najdzie nas na nie ochota, nie musimy ich rozmrażać. Wystarczy podgrzewać je na parze przez 3–4 minuty.
Zarówno pampuchy, jak i buchty czy parowańce to regionalne określenia tej samej potrawy. Są to „pączki” wykonane z ciasta drożdżowego. Charakteryzują się kulistym kształtem oraz niezwykle puszystą i sprężystą konsystencją. Co ciekawe, bułki na parze z Kujaw znajdują się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Parowańce znane są też m.in. na Lubelszczyźnie, gdzie spożywa się je głównie na słono, m.in. z kaszą jaglaną, z kapustą z grzybami, twarogiem i zmieloną soczewicą. Prosty przepis na kluski na parze znajdziemy również w Wielkopolsce. Serwuje się na obiad, wraz z modrą kapustą, pieczoną kaczką i jabłkami. Potrawa występuje także na Górnym Śląsku, zwykle pod nazwą buchty. Tam podawana jest najczęściej na słodko, z domowymi powidłami. Można też spotkać pampuchy w wersji wytrawnej – z kapustą kiszoną i wieprzowiną.
Parowańce można serwować na wiele różnych sposobów. W naszym przepisie skupiamy się na wersji na słodko, dlatego proponujemy podanie ich z jogurtem i przetworami owocowymi. Pampuchy świetnie smakują także:
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł
Rabat 20% na produkty marki Rituals przy zakupach za min. 100 zł. Kod promocyjny obowiązuje w sklepach Rituals, aplikacji oraz na naszej stronie internetowej rituals.com. Z rabatu wyłączone są inne promocje, edycje limitowane oraz kalendarze adwentowe. Szczegóły u Partnera.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat do 40% na wszystkie produkty ze specjalnej zakładki www.pakamera.pl/szalenstwozakupow. Odkryj niepowtarzalne produkty polskich marek w wyjątkowych cenach i ciesz się zakupami. Rabat łączy się z innymi promocjami i kodami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena bransoletki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 129 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 103 zł.
Pozostałe produkty widoczne na zdjęciu nie są objęte rabatami