Kluski z mięsem

Gdy zostaje nam mięso z rosołu zawsze warto na nastepny dzien zrobić takie kluski.

dodany przez: Ewelina_b ewelina_b

pierogi kluski

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 196 głosów)

Składniki:

  • ok 1 kg ziemniaków
  • ok 1 szkl mąki przennej
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • jajko
  • farsz:
  • gotowane mięso np z rosołu
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • cebula

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Kluski z mięsem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso zmielić, dodać jajko, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać.
  • Ziemniaki, obrać, ugotować, wystudzić, zmielić lub przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać mąki, jajko i wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki przennej. Ciasto podzielić na części, z kazdej uformować wałek i podzielić na porcje. Każą porcję spłaszczyć nałożyć farsz i uformować kulkę. Gotowe kluski wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować aż wypłyną na wierzch. Polać masełkiem, lub tłuszczykiem z przesmażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy