Kluski z kaszą kuskus podane z kiełbaską i cebulką

robię je,kiedy mam mało czasu na przygotowanie obiadu, gdyż robi się je szybko a są bardzo smaczne

PierogiKluski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 156 głosów)

Składniki:

  • 600 g obranych ziemniaków
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 50 g kaszy kuskus
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g kiełbasy
  • cebula
  • 3 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • ½ szklanki przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kaszkę zalewamy gorącą wodą (wg przepisu na opakowaniu). Ziemniaki gotujemy do miękkości, osączamy i ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do gorących dodajemy twaróg i kaszę i ponownie ubijamy. Następnie dodajemy jajka, olej i mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ręką na gładką masę. Na stolnicę oprószoną mąką dajemy porcje ciasta (przed każdym nałożeniem ciasta oprószamy ją mąką), formujemy wałek na średnicę około 2-3 cm, delikatnie spłaszczamy i nożem kroimy w skośne kawałki o szerokości około 2-3 cm. Gotowe wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę i gotujemy od momentu wypłynięcia klusek około 3 – 5 minut.
  • Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy osobno na rozgrzanym oleju. Następnie do usmażonej kiełbasy dodajemy również usmażoną cebulę i paprykę, dokładnie mieszamy i razem smażymy około 2-3 minuty. Dolewamy wodę i całość smażymy na małym ogniu około 3-5 minut.
  • Na talerze rozkładamy ugotowane kluski, nakładamy porcje kiełbaski i np. cebuszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy