Kluski szczypanki

coś innego

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe

Składniki

  • 1 szkanka kasza jaglana
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 20 dag sera białego

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować na sypko wcześnie lekko podprażyć na odrobinie oleju zalać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki .Ugotowaną wystudzoną zmielić w maszynce do mięsa .
  2. Ser zmielić w maszynce .
  3. Wszystkie składniki wymieszać .
  4. Z wyrobionego ciasta odrywać palcami kawałeczki i wrzucać na osoloną wodę .Gotować po wypłynięciu jedną minutę .
  5. Podawać z dowolnymi dodatkami na słono lub słodko .

Wskazówki

można dodać cukru waniliowego do ciasta na słodko oraz płaską łyżkę mąki ziemniaczanej dodatkowo jeśli ciasto jest za miękkie

Zobacz też: przepis na parowańce

mąka ziemniaczana Kasza jaglana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze