kluski śląskie

smaczne z sosem lub bez

kluski śląskie

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 191 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • Sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki ugotowane najlepiej takie z dnia poprzedniego przecisnąć przez praskę lub dobrze utłuc żeby nie było grudek dodać mąkę
  • jajka i szczyptę soli
  • której ja nie dodaje za wiele gdyż moje dzieci lubią takie kluseczki również na słodko. Posypać stolnicę obficie mąką i zagnieść na gładką masę
  • w razie potrzeby dodawać mąki. Ciasto dziele na trzy części
  • Z każdej kolejno robię dłońmi placek na ok 1 ½ cm grubości i wykrawam kieliszkiem krążki
  • małym palcem robię wgłębienie. Robię małe kluseczki taki na jeden raz . Do gotującej się wody wrzucam kolejno kluski i gotuję około 3-5 minuty do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
  • Dla mnie wystarczy odrobina masła
  • dzieci szukają w lodówce śmietany i sypią cukrem ale wyśmienicie smakują np. z sosem pieczarkowo-koperkowym
  • który uwielbia mój mąż.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy