Kluski śląskie
Kluski śląskie - Przepis na Kluski śląskieMięciutkie, puszyste kluski śląskie.

Składniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- sól
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- Ziemniaki obieramy (pamiętajcie, że do klusek śląskich nie nadają się młode, a tylko stare ziemniaki). Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i mielimy co najmniej dwukrotnie. Ziemniaki można również przecisnąć przez praskę od razu po ugotowaniu, ale wtedy należy pamiętać, aby bardzo dokładnie ugnieść je w misce, gdyż inaczej powstaną nam bardzo nieprzyjemne grudki.
- Ugniatamy ziemniaki w misce i wyciągamy 1/4 ich część. Miejsce zapełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy mąkę pszenną, jajko oraz wyciągnięte uprzednio ziemniaki i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
- Z powstałej masy turlamy kulki, które rozpłaszczamy delikatnie dłonią i na środku każdej z nich robimy wgłębienie palcem wskazującym lub kciukiem.
- Kluski wrzucamy na wrzącą i lekko osoloną wodę. Gotujemy 4-5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.
- Podajemy z sosem, ulubionym mięsem i surówką lub np. ciaper kapustą :)
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
90 min.

Kluski śląskie idealnie pasują do gulaszu lub podsmażanej cebuli z boczkiem.
Kluski śląskie
Czas przygotowania:
90 min.

Jedne z moich ulubionych klusiów. Idealnie pasują do sosów mięsnych.
Kluski śląskie
Czas przygotowania:
40 min.

z dziurką.
Tarte kluski śląskie
Czas przygotowania:
50 min.

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 310 kcal
Kluski śląskie
Czas przygotowania:
60 min.

z kurczakiem na niedzielny obiad
Białe kluski śląskie
Czas przygotowania:
60 min.

Proste i smaczne
Kluski śląskie
Czas przygotowania:
60 min.

Pyszny, sycący obiad.
Kluski śląskie z gulaszem
Czas przygotowania:
60 min.

szybko sie robi sa delikatne
kluski śląskie
Czas przygotowania:
60 min.

Pomysł podsunęła mi Bunia...myślę, że takie kolorowe kluski zje nawet największy niejadek :-)
Kluski śląskie buraczkowe
Czas przygotowania:
60 min.

Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym.