Kluski śląskie

Mięciutkie, puszyste kluski śląskie.

PierogiKluski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 191 głosów)

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obieramy (pamiętajcie, że do klusek śląskich nie nadają się młode, a tylko stare ziemniaki). Gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i mielimy co najmniej dwukrotnie. Ziemniaki można również przecisnąć przez praskę od razu po ugotowaniu, ale wtedy należy pamiętać, aby bardzo dokładnie ugnieść je w misce, gdyż inaczej powstaną nam bardzo nieprzyjemne grudki.
  • Ugniatamy ziemniaki w misce i wyciągamy 1/4 ich część. Miejsce zapełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy mąkę pszenną, jajko oraz wyciągnięte uprzednio ziemniaki i dokładnie łączymy wszystkie składniki.
  • Z powstałej masy turlamy kulki, które rozpłaszczamy delikatnie dłonią i na środku każdej z nich robimy wgłębienie palcem wskazującym lub kciukiem.
  • Kluski wrzucamy na wrzącą i lekko osoloną wodę. Gotujemy 4-5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podajemy z sosem, ulubionym mięsem i surówką lub np. ciaper kapustą :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy