Kluski śląśkie

Kluski idealne na niedzielny obiad !

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków ( na porcję taką jak na zdjęciu)
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • jajko (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę.
  2. 2. Z porcji potłuczonych ziemniaków wyciągnąć 1/3 i na jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną ( w takiej ilości ile wyciągnęliśmy ziemniaków). Wyciągnięte ziemniaki włożyć z powrotem do całości. Wszystko posolić i zagnieść na jednolitą masę. Niektórzy dodają w tym momencie jeszcze jajko, jednak ja go nie używam. Masa ma być taka, żeby dobrze "kulało" się kluski. Jeżeli jest za twarda to należy dodać troszkę wody, jeżeli za miękka troszkę mąki.
  3. 3. Z masy tworzymy nieduże kulki, a następnie lekko spłaszczamy je z góry i wkładamy do nich palec, żeby wyszła ładna dziureczka:) Wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut od momentu wypłynięcia ( tak, żeby były miękkie).
  4. Smacznego:)
obiad śląskie kluski
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze