Kluski śląskie

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 310 kcal

Dodany przez:

Kluski śląskie

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
310 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszorować, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować około 20 minut, odcedzić. Obrać z łupin, zemleć w maszynce.
  2. Do ziemniaków dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, przyprawić do smaku solą, dokładnie wymieszać.
  3. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, na środku każdej zrobić kciukiem niewielkie wgłębienie.
  4. Kluski wrzucić do osolonego wrzątku, zamieszać. Gotować 5 min (od momentu wypłynięcia na powierzchnię), wyjąć łyżką cedzakową.
regionalne obiad śląskie kluski ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze