Kluski śląskie

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 310 kcal

PierogiKluski

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
310.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 188 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki wyszorować
  • wrzucić do osolonego wrzątku
  • gotować około 20 minut
  • odcedzić. Obrać z łupin
  • zemleć w maszynce.
  • Do ziemniaków dodać żółtka
  • mąkę ziemniaczaną i pszenną
  • przyprawić do smaku solą
  • dokładnie wymieszać.
  • Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego
  • na środku każdej zrobić kciukiem niewielkie wgłębienie.
  • Kluski wrzucić do osolonego wrzątku
  • zamieszać. Gotować 5 min (od momentu wypłynięcia na powierzchnię)
  • wyjąć łyżką cedzakową.

Kalorie: 310.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy