Kluski śląskie z jajem

Bardzo stary przepis mojej babci.POLECAM.

PierogiKluski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1kg. ziemniaków
  • 2 jaja
  • 120g.mąki ziemniaczanej
  • sól
  • ----
  • 6 jaj
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 150g. boczku wędzonego
  • 1 pęczek szczypiorku

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać,opłukać,ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie,przecedzić,przecisnąć przez praskę,ostudzić.Do ziemniaków wbić 2 jaja,mąkę ziemniaczaną,zagnieść ciasto.Uformować niewielkie kluski,gotować w lekko osolonym wrzątku.Kluski gotować 5min.od wypłynięcia .Wyjąć łyżką cedzakową,odsączyć.
  • Na szerokiej patelni rozgrzać masło wrzucić pokrojony w kostkę boczek i cebulę,podsmażyć na rumiano,wrzucić kluski,wbić jaja,mieszać aż jaja się zetną.Kluski porcjować na talerzach,posypać posiekanym szczypiorkiem.SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy