Kluski śląskie z gulaszem

Bardzo pyszny obiad.Polecam.

PierogiKluskigulasz

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 177 głosów)

Składniki:

  • 1kg. ziemniaków
  • 2 jaja
  • 120g. mąki ziemniaczanej
  • sól
  • ------
  • 150g. polędwicy wieprzowej
  • 150g. fileta z kury
  • 150g. schabu b/k
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu grzybowego
  • 150g. pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 200ml buliony
  • sól,pieprz do smaku

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać,opłukać,ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie,przecedzić,przecisnąć przez praskę,ostudzić.Do ziemniaków wbić 2 jaja,mąkę ziemniaczaną,zagnieść ciasto.Uformować niewielkie kluski,gotować w lekko osolonym wrzątku.Kluski gotować 5min.od wypłynięcia .Wyłączyć płomień.Mięso kroić na cienkie paseczki lekko osolić,oprószyć mąką.Pieczarki,cebulę kroić w drobną kostkę.Na szerokiej patelni rozgrzać masło dodać mięso smażyć 10min na średnim ogniu często mieszając dodać pieczarki i cebulę dalej smażyć jeszcze 5min,dodać koncentrat pomidorowy i grzybowy, zalać bulionem,doprawić do smaku.gulasz dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15min.Kluski porcjować na talerzach polać gulaszem.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy