Kluski śląskie - przepis podstawowy

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego dla poczatkujących: poezja-smakow.blogspot.com

Pierogikluski śląskie

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 184 głosów)

Składniki:

  • mąka ziemniaczana,
  • ziemniaki,
  • 2 jajka

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Zaczynamy.
  • Ugotować ziemniaki, odcedzić.
  • Jeszcze ciepłe przeciskamy 2-3 krotnie przez praskę. Ważne by były jednolite, i nie miały grudek.
  • Całość przekładamy na miskę. Następnie wyjmujemy 1/4 cześć ziemniaków, układamy na pozostałe, a w to miejsce wkładamy mąkę i 2 jajka.
  • Teraz wyrabiamy ciasto. Wygniatamy do momentu kiedy masa staje się jednolita, i gładka.
  • Następnym krokiem jest kulanie ciasta tak aby powstał wałek. Ciasto można podsypać mąką pszenną, wtedy nie bedzie się lepić.
  • Wałek powinien być szerokosci około 3cm (powstaną kluski typowej wielkości). Nożem (także posypanym mąką) odcinać równe kawałeczki.
  • Następnie formowac z nich kulki. Kulki lekko spłaszczyć, i z jednej strony robić wgłębienie np. trzonkiem moża, można tez uzyć po prostu palca :)
  • Zagotować wodę w rondlu, osolić.
  • Kluski wrzucać partiami na wrzącą wodę. Po wypłynięciu klusek na wierzch gotować około 30-60 sekund. Jeżeli nie jesteś pewna co do tego, czy są juz gotowe - wyciągnij jednego, przetnij i sprawdź czy w środku ciasto równierz jest już ugotowane.
  • Jednak trzeba uważać, kluski mozna bardzo łatwo rozgotować.
  • Wyjmować łyżką cedzawkową.
  • Kluski śląskie mozna przechowywać przez 24 godziny w lodówce. Mozna je takze zamrażać.
  • Porady:
  • Tak przygotowane kluski są dość sprężyste i delikatnie szkliste. Tak naprawdę jezeli dodajemy mąkę ziemniaczaną kluski nie wymagają już jaj. Jednak kluski sa wtedy dużo twardsze, bardziej zbite i sprężystsze.
  • Jeżeli chcemy by były jeszcze delikatniejsze, możemy połączyć mąkę ziemniaczana z pszenną. Proporcja pół na pół. Jednak wtedy TRZEBA dodać jajka, ponieważ mąka pszenna nie łączy się tak dobrze z ziemniakami jak mąka ziemniaczana.
  • Jeżeli do wody dodamy łyżkę tłuszczu np. masła, kluski nie będą się do siebie lepieć. Podobnie jak np. kiedy gotujemy makaron.

Porady

Do klusek najlepsza będzie rolada śląskamodra kapusta. Sprawdź nasze przepisy!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy