Kluski śląskie

Jedne z moich ulubionych klusiów. Idealnie pasują do sosów mięsnych.

Pierogikluski śląskie

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 163 głosów)

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 50 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy.
  • Następnie przeciskamy przez praskę, wbijamy jajko, mąkę, solimy i pieprzymy. Mieszamy dokładnie.
  • Z uzyskanej masy formujemy niewielkie kuleczki i robimy dziurkę.
  • Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia.
  • SMACZNEGO!:))
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy