Kluski nadziewane z sosem prawdziwkowym

Pyszne nadziewane kluski z sosem z prawdziwków

PierogiKluski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 186 głosów)

Składniki:

  • • KLUSKI:
  • • 1kg ziemniaków
  • • 2 jajka
  • • 1 szklanka kaszy manny
  • • 1 szklanka mąki
  • • FARSZ:
  • • Mięso z rosołu
  • • Marchewka z rosołu
  • • Cebula
  • • SOS:
  • • 300g prawdziwków mrożonych
  • • Cebula
  • • Marchewka
  • • Natka pietruszki
  • • Bulion
  • • Śmietana
  • • DODATKOWO:
  • • Sól
  • • Pieprz
  • • olej

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • FARSZ: Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu. Mięso oddzielić od kości, zmielić wraz z marchewką. Wymieszać z cebulą, doprawić solą i pieprzem. KLUSKI: ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Wbić jajka, posolić, dodać kaszę i mąkę. Zagnieść ciasto. Odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę farszu i zlepić, uformować kulę. Gotowe kluski wrzucać na wrzątek, gotować 4 minuty. SOS: Grzyby obsmażyć na oleju wraz z posiekana cebulą i startą na tarce marchewką, zalać bulionem i dusić 20minut. W tym czasie posiekać zieloną pietruszkę. Sos zaciągnąć śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać pietruszkę i chwilę pogotować. Kluski podawać polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy