Kluski na parze z sosem jagodowym

kluski na parze świetne zarówno na słodko jak i na ostro/słono

Dodany przez:

Kluski na parze z sosem jagodowym

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 8 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • KLUSKI:
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 dag drożdży
  • sól
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła
  • SOS:
  • 50 dag jagód (mogą również być mrożone)
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier
  • odrobina wody

Przygotowanie

  1. KLUSKI:
  2. Przesiać mąkę do miski, pośrodku zrobić dołek. Wlać ciepłe mleko wymieszane z drożdżami, dodać nieco soli, wymieszać z odrobiną mąki, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i roztopionym masłem. Wlać to do ciasta. Cisto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Po wyrośnięciu rozwałkować na grubość około 2 cm i powycinać szklanką kółka.
  4. Pozostaw je na stolnicy do wyrośnięcia.
  5. Do garnka wlej wodę, przykryj lnianą ściereczką, - gdy woda będzie się gotować ułóż na niej kluski, tak aby się nie dotykały. Gotuj na parze około 4 - 5 minut. Jeszcze gorące przełóż na talerz i podawaj polane sosem jagodowym lub polane roztopionym masłem i posypane cynamonem.
  6. SOS:
  7. Jagody umyj i wrzuć do garnka wsyp cukier (według uznania - wszystko zależy od tego jak bardzo słodki chcemy sos) i wlej odrobinę wody. Zagotuj. Gotuj przez chwilę aby jagody puściły sok. Gdy puszczą sok i lekko zmiękną wsyp proszek budyniowy, wymieszaj i zagotuj (proszek zagęści sos). I już gotowe teraz wystarczy polać kluski.
  8. SMACZNEGO :)
obiad deser dla dzieci sos kluski jagody
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze