Kluski na parze

Są dobre i można je podac z herbatą .

CiastaPierogikulki

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
100.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.47 z 158 głosów)

Składniki:

  • 2 czubate szklanki doskonałej pszennej mąki
  • 2 żółtka
  • 2dag drożdży
  • 2 łyżki płynnego masła
  • szczypta soli
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • szklanka mleka
  • mąka do posypania stolnicy

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych dodajemy żółtka, sól, mąkę, wyrabiamy lekkie ciasto, dodajemy masło, przez chwilę całośc wyrabiamy. Naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi objętośc, dzielimy na części, każdą wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę, lekko wyrabiamy (przez minutę !), rozwałkowujemy na wysokośc centymetra, wykrawamy szklanką zgrabne krążki, przenosimy na wyłożoną ściereczką i opruszoną mąką tacę, trzymamy w ciepłym miejscu. Szeroki garnek napełniamy do połowy ciepłą wodą, przykrywamy złożoną kilkakrotnie gazą, umocowujemy na brzegu, związując mocną tasiemką. Gdy woda w naczyniu się zagotuje, kładziemy to na przygotowanej gazie ( po kilka) wyrośnięte kluski, przykrywamy wysoką pokrywą i ,,parujemy" przez 5-7 min (czas zależy od wielkości klusek). Podajemy do pieczonej kaczki, gęsi z jabłkami, pieczeni wieprzowej lub gulaszu.

Kalorie: 100.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy