Kluski z kaszy manny

Ocena:

4.31 (214)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kluski z kaszy manny, potocznie zwanej grysikiem, to ciekawa alternatywa dla makaronu czy ziemniaków, która może urozmaicić codzienne obiady. Można podawać je na słodko lub na słono - w zależności od potrzeb i upodobań. Najczęściej dodaje się je jednak do rosołu lub zupy pomidorowej. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • masło  25 g

  • kasza manna  170 g

  • śmietana 18%  90 g

  • sól  1 szczypta

  • koperek  3 łyżki stołowe

Kluski z kaszy manny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto na kluski: Jajka rozbijamy w dużej misce. Dodajemy do nich miękkie masło i dokładnie ubijamy, aż do połączenia składników i powstania puszystej masy. Cały czas mieszając, wsypujemy kaszę i wlewamy śmietanę. Dodajemy szczyptę soli. Gotowe ciasto odkładamy na około 10–15 minut, by kasza napęczniała. 

  • Krok 2:

    Kluseczki z kaszy manny: Zagotowujemy wodę. Przy pomocy dwóch łyżek formujemy kluseczki i kładziemy je na wrzątek. Będą gotowe po około 5 minutach od wypłynięcia. Wyławiamy je przy pomocy łyżki cedzakowej i dodajemy do zupy lub serwujemy z innymi, ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Kluski z kaszy manny można odsmażyć na patelni. Polecamy dodać do nich skwarki lub cebulkę. Wówczas nie będą one już lekkostrawne, więc lepiej nie podawać ich małym dzieciom.
  • Jeśli planujecie podać kluski z kaszy manny do rosołu, możecie dodać do ciasta koperek lub świeżą, posiekaną na drobno natkę pietruszki. Ciekawie smakują również z odrobiną bazylii, oregano i tymianku.
  • Kluski można przygotować na dwa sposoby. Prostszy z nich polega na wlaniu ciasta bezpośrednio do garnka z wodą lub zupy. Następnie, po upływie chwili należy energicznie wymieszać zawartość, by otrzymać drobne kluseczki. Jeżeli jednak macie nieco więcej czasu, warto przyrządzić kluski kładzione z kaszy manny do rosołu. W tym przypadku należy uformować je przy pomocy łyżki i wrzucić do wrzątku na kilka minut. 
  • Kluseczki z kaszy manny do rosołu można gotować w oddzielnym garnku lub dodać bezpośrednio do garnka z zupą. Drugi ze sposobów jest prostszy i krótszy, jednak wówczas rosół stanie się mniej klarowny.
  • Kluski z grysiku do rosołu należy przygotowywać na bazie kaszy manny błyskawicznej. 
  • Podane w przepisie masło powinno być w temperaturze pokojowej.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czy kasza manna jest zdrowa?

Kasza manna to drobnoziarnista kasza, otrzymywana z ziaren pszenicy zwyczajnej. Jej walory smakowe i właściwości prozdrowotne na pewno doceni każdy - zwłaszcza osoby borykające się z kłopotami z układem pokarmowym. Jest lekkostrawna i nadaje się dla całej rodziny - również dla niemowląt! 

Zawiera ona białko, błonnik, witaminy z grupy B, a także fosfor, żelazo i miedź, czyli cenne składniki mineralne. Warto więc włączyć ją do swojego jadłospisu, szykując z niej wyborne kluseczki!

Do czego pasują kluski z kaszy manny?

Kluseczki z kaszy manny to proste w przygotowaniu danie, które nadaje się doskonale jako dodatek do zupy, ale sprawdzi się też jako lekki, samodzielny obiad. Warto wiedzieć, że kaszę mannę można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Chociaż większości osób, kojarzy się ona głównie z lekkim śniadaniem, deserem czy kolacją, ma ona wiele innych, kuchennych zastosowań.

Kluski z grysiku znakomicie sprawdzą się jako zamiennik makaronu. Pasują do rozmaitych rodzajów zup – pomidorowej, grzybowej, jarzynowej czy też do rosołu. W zależności od przepisu gotuje się je w osobnym garnku lub dodaje bezpośrednio do gotującej się zupy. Lane kluski z kaszy manny można też podawać jako drugie danie. Zaserwowane w towarzystwie sosu pomidorowego, koperkowego lub pieczarkowego i warzywnej surówki z pewnością zasmakują wszystkim domownikom. Ich wierzch można też polać masłem z bułką tartą. Równie dobrze komponują się ze smakiem smażonej cebulki.

Kluski z kaszy manny można również zjeść jako deser – z jakościowym dżemem lub domową konfiturą. Wówczas do ciasta warto odrobinę cukru drobnego lub wanilinowego. W wersji na słodko dobrze smakują również z cukrem i śmietaną kremówką. Można je również polać sosem waniliowym lub obsypać mieszanką kakao i cynamonu. Jeśli planujecie podać kluski z kaszy manny na słodko dzieciom, możecie zaserwować je z jogurtem naturalnym i świeżymi, sezonowymi owocami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne