Kluski leniwe po włosku g Babcigramolki:

U nas zwyczajowo je się kluski leniwe na słodko. Mnie smakują takie z sosem włoskim na ostro.

PierogiKluskikluski leniwe

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 145 głosów)

Składniki:

  • 2 kostki białego sera śmietankowego
  • 2 jajka
  • 13 łyżek mąki ( tak lekko czubatych ) + mąka do podsypania i sosu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
  • 4 łyżeczki łagodnego ketchupu
  • 2 łyżki oregano.
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18 %
  • mielony czarny pieprz
  • bulion drobiowy Knorra w proszku( lub wegetariański )
  • pasek czerwonej papryki
  • pasek zielonej papryki
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 łyżki usiekanego szczypiorku
  • 6 łyżek ostrego sera żółtego utartego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z sera , mąki ( zwykłej i ziemniaczanej ), jajek, soli , proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Odkrawać kawałek ciasta i na wysypanej mąka stolnicy ( lub kuchennym blacie formować wałek . Kroić kluseczki jak na leniwe .W dużym garnku zagotować wodę , osolić , dodać 2 łyżki oleju. Na wrząca wrzucać kluseczki i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Odcedzić. W rondelku rozgrzać olej. Wsypać 2 łyżeczki mąki ( zwykłej ), zamieszać . Włożyć pastę z suszonych pomidorów i ketchup. Wymieszać . Wlać po trochę śmietankę i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania. Wsypać 2 łyżki sera. Doprawić oregano, bulionem i pieprzem .Papryki pokroić w drobna kostkę ,oliwki w plasterki , a szczypiorek usiekać .Kluseczki polać sosem , Posypać resztą sera i wymieszanymi ze szczypiorkiem i oliwkami paprykami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy