Kluchy nadziewane mięsem z grzybami

Kluski rodem z kuchni staropolskiej z orientalną nutą.

PierogiKluski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 156 głosów)

Składniki:

  • 300g mięsa mielonego
  • 600g pieczarek lub grzybów leśnych
  • duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyzka oleju
  • 1 łyżka smalcu domowego
  • pół kg kapusty kiszonej
  • sos sojowo-grzybowy TaoTao do smaku
  • sos sojowy (jasny) TaoTao do smaku
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • sól

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Obierz cebulę pokrój ją w kosteczkę, połowę dodaj do mięsa - skrop je obficie sosem sojowym wymieszaj i odstaw. Drugą połowę cebuli zeszklij na maśle, dodaj obrane i posiekane grzyby - duś je, az będą miękkie i odparują wodę. Polej sosem sojowo-grzybowym, posyp pieprzem czarnym do smaku. Odstaw do ostudzenia. Mięso z cebulą przesmaż na oleju, dopraw sosem sojowym, pieprzem do smaku i odstaw do ostudzenia. Wymieszaj mięso z połową grzybów. Obierz ziemniaki, połowę ugotuj, połowę zetrzyj na tarce do ziemniaków. Surowe ziemniaki odcisnij, sok odstaw, by uzyskać krochmal. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi i krochmalem - wymieszaj dokładnie. Formuj placki, nakładaj mięso z grzybami do środka , zlep je i formuj kluchy. Ugotuj kluski w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozpuść smalec, przesmaż na nim kapustę dodając pod koniec drugą połowę grzybów. Dopraw ostatecznie sosem sojowym i pieprzem czarnym oraz ziołowym. Podawaj kluchy na kapuście z grzybami udekorowane listkami selera naciowego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy