Pulpety w sosie pomidorowym

Ocena:

4.36 (230)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pulpety w sosie pomidorowym to propozycja na szybki i pyszny obiad. Delikatne i soczyste kulki mięsa należy obsmażyć, a następnie dusić w aromatycznym bulionie. Pod koniec wzbogaca się go o przecier pomidorowy. Można je podawać na makaronie, na przykład spaghetti, z parmezanem. Pasują też do ziemniaków, ryżu i kaszy. Podpowiadamy, jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym na pożywny obiad.

Składniki:

  • mięso mielone  500 g

  • czosnek  2 ząbki

  • cebula  120 g

  • jajka  1 szt.

  • bułka tarta  30 g

  • bulion drobiowy  125 ml

  • przecier pomidorowy  350 g

  • olej  45 ml

  • oregano  4 g

  • słodka papryka  4 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Zdejmujemy łupinkę z czosnku i przeciskamy go przez praskę lub drobno siekamy. Rozgrzewamy łyżkę oleju na patelni. Szklimy na niej cebulę. Dodajemy czosnek. Czekamy, aż zmięknie i uwolni aromat. Mięso (na przykład z karkówki wieprzowej, łopatki wołowej lub udźca indyka) mielimy ponownie razem z podsmażonymi składnikami. 

  • Krok 2:

    Masa na pulpety: w dużej misce umieszczamy zmielone mięso. Dodajemy jajko. Wsypujemy bułkę tartą. Jeśli chcemy otrzymać danie bezglutenowe, możemy zamienić ją na ugotowaną kaszę jaglaną lub płatki owsiane rozmoczone w gorącej wodzie. Doprawiamy mięso solą i pieprzem oraz suszonym oregano i słodką papryką w proszku. Możemy też wykorzystać pikantne dodatki, takie jak papryczka chili lub chrzan. Dokładnie wyrabiamy masę. 

  • Krok 3:

    Smażenie: na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej (może być też masło klarowane lub smalec). Lekko zwilżamy dłonie lub zakładamy rękawiczki. Formujemy niewielkie pulpeciki. Obsmażamy je z obu stron. Pamiętajmy, żeby nie wkładać ich zbyt dużo na raz, inaczej temperatura na patelni spadnie i soki nie zostaną prawidłowo zamknięte wewnątrz mięsa. 

  • Krok 4:

    Duszenie: wkładamy wszystkie pulpety z powrotem na patelnię. Jeśli używamy świeżego garnka lub brytfanny, pamiętajmy, żeby „odglazurować” powierzchnię, na której smażyło się mięso. W tym celu wlewamy na nią odrobinę wody i dokładnie mieszamy, żeby odzyskać wszystkie pozostałe na niej drobinki, po czym przelewamy całość do garnka. Podlewamy pulpety gorącym rosołem lub bulionem (drobiowym, wołowym lub warzywnym) i dusimy przez około 15 minut. 

  • Krok 5:

    Sos pomidorowy do pulpetów: do garnka lub patelni z mięsnymi kuleczkami i wywarem dolewamy przecier pomidorowy (możemy też wykorzystać koncentrat). Gotujemy kolejny kwadrans, tym razem bez przykrywki, żeby sos lekko odparował i zgęstniał. W międzyczasie delikatnie mieszamy, żeby pulpeciki nie przywarły do dna. Sprawdzamy smak. W razie potrzeby doprawiamy solą (lub sosem sojowym) i cukrem.  

  • Krok 6:

    Podanie: pulpety w sosie pomidorowym pasują zarówno do ziemniaków, jak i ryżu, kaszy lub makaronu. Proponujemy podać je do spaghetti ugotowanego al dente i posypać startym parmezanem. Można udekorować je świeżą natką pietruszki, bazylią lub tymiankiem.

Porady

  • Żeby sprawdzić, czy masa na pulpeciki w sosie pomidorowym jest dobrze doprawiona, możemy usmażyć odrobinę mięsa na małej patelni i spróbować. Nie polecamy testować surowej masy. Nie tylko dlatego, że jest to niebezpieczne dla zdrowia, ale również ze względu na to, że obróbka termiczna wpływa na końcowy smak potrawy.    
  • Polecamy eksperymentować z dodatkami do masy na klopsiki w sosie pomidorowym. Możemy na przykład obtoczyć w mięsie jajko ugotowane na twardo. Pulpety da się wzbogacać takimi składnikami jak starty ser żółty, kukurydza, papryka, suszone pomidory lub zielony groszek. 
  • Prosty przepis na pulpety w sosie pomidorowym wymaga użycia bulionu lub rosołu jako bazy. Można skorzystać z gotowych koncentratów, które dostępne są w formie pasty, kostki lub proszku, ale najlepszy będzie naturalny, domowy bulion warzywny lub rosół drobiowy z niedzielnego obiadu.  
  • Posiłek będzie nieco zdrowszy, jeśli zrobimy pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika. Mięsne kulki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, po czym zalewamy przecierem pomidorowym z ziołami i przyprawami i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C, przez około 30 minut. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pulpety w sosie pomidorowym – na co zwrócić uwagę? 

Smażone, pieczone lub gotowane pulpety w sosie pomidorowym są bardzo proste w przygotowaniu. Ale jest kilka rzeczy, na które trzeba koniecznie zwrócić uwagę, żeby wyszły naprawdę miękkie, soczyste i pyszne. Oto kluczowe zasady: 

  • Mięso mielone należy dokładnie ugnieść z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dzięki temu będzie odpowiednio napowietrzone i pulpety będą lekkie i delikatne. 
  • Nie przesadzajmy z bułką tartą – jeśli będzie jej za dużo, klopsy w sosie pomidorowym będą za twarde. W razie potrzeby można jej dosypać nieco więcej, ale lepiej zaczynać od małej ilości.  
  • Uformowane pulpeciki obsmażamy krótko na patelni i przekładamy do garnka. Chodzi tylko o to, żeby zamknąć w nich soki. Zbyt długo przesmażone mogą być zbyt suche
  • Wybierajmy mięso o większej zawartości tłuszczu, tzn. zamiast na szynkę, postawmy na karkówkę lub łopatkę. Jeśli robimy pulpety z indyka w sosie pomidorowym, zrezygnujmy z chudej piersi na rzecz udźca.   

Z czym podawać pulpety w sosie pomidorowym? 

Możliwości na to, jak podać pulpety z sosem pomidorowym, jest mnóstwo. Wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. W zasadzie każdy dodatek tu pasuje, dzięki temu możemy urozmaicać sobie codzienne obiady. To też dobry sposób na kolejne posiłki – warto przygotować większą porcję pulpetów i przez kolejne dni podawać je z inną opcją. Poniżej znajdziecie kilka uniwersalnych propozycji:  

  • ziemniaki – z wody, w formie purée lub domowych frytek. Sprawdzą się też pieczone łódeczki ziemniaczane
  • kasza – tak naprawdę dowolna, na przykład jęczmienna, jaglana, gryczana (biała lub prażona), bulgur. 
  • makaron – najlepiej długi, na przykład spaghetti, bucatini lub tagliatelle, 
  • ryż na sypko – basmati, jaśminowy lub paraboiled, który trudno rozgotować, 
  • pieczywo – szybki pomysł na obiad lub lunch. Pulpety w sosie pomidorowym świetnie smakują ze świeżą bagietką lub kromką chleba na zakwasie.  

Pulpety to uniwersalne danie, które dobrze smakuje z większością surówek. Klasyczny coleslaw z białej kapusty, mizeria, surówka z modrej kapusty lub starta marchewka z jabłkiem – każda będzie równie pyszna. 

Sos do pulpetów 

Najczęściej przyrządza się pulpety w sosie pomidorowym, ale możliwości jest więcej. Równie dobre będą: 

  • pulpety w sosie grzybowym – danie warto zrobić jesienią, na bazie świeżo zebranych borowików, podgrzybków lub koźlarzy, ale sprawdzą się też suszone grzyby. Przez cały rok można też przyrządzać klopsiki z kremowym pieczarkowym dodatkiem. 
  • pulpety w sosie chrzanowym – dla miłośników wyrazistych smaków. Sos pasuje przede wszystkim do klopsików z wieprzowiny. 
  • pulpety w sosie koperkowym – warto podawać je z kopytkami lub ryżem. Prosty śmietanowy sos to dobry pomysł na szybki obiad. Można też zrobić go na bazie beszamelu. 

Należy mieć na uwadze, że sos powinien być odpowiednio gęsty. Żeby miał kremową konsystencję, warto zaprawić go zasmażką lub dodać do niego mąkę rozrobioną z wodą. Sprawdźcie nasze sprawdzone sposoby na to, jak zagęścić sos pomidorowy

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne