Klopsiki w sosie cebulowym

Małe klopsiki z mielonej wieprzowiny w cebulowym sosie

dania mięsne

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 161 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1,5 cebuli
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • 1 kostka mięsna
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej) dodać, jajko, bułkę tartą, pół pokrojonej w kostkę cebuli, przyprawę w płynie i pieprz. Dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować niezbyt duże, okrągłe klopsiki, kłaść je na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron. Resztę cebuli pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju. Do cebuli dodać kostkę mięsną i wlać ok. 1 szklankę wody. Chwilę razem gotować. Do cebuli włożyć usmażone klopsiki, dolać jeszcze szklankę wody i gotować razem ok.10 minut. Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. Sos doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy