Klasyczny pasztet

Pasztet - przepisy na Wielkanoc - pasztet idealny na wielkanocny stół. Przygotowanie: 35 minut Gotowanie: 3 godziny Porcja: 370 kcal Składniki na 20 porcji

PasztetPrzekąski

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
370 kcal
Ocena:

(średnia 4.1 z 260 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny
  • 1/2 kg wieprzowiny
  • 1/2 kg cielęciny
  • 30 dag podgardla lub boczku
  • 1/2 kg mięsa z kurczaka (udek, podudzi)
  • 20–30 dag wątroby cielęcej lub kurzej
  • 2 cebule
  • 2 marchwie
  • pietruszka
  • liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 6 jajek
  • świeżo starta gałka muszkatołowa (cała)
  • 2 łyżki smalcu do wysmarowania brytfanny
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Pasztet - klasyczny pasztet to danie bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół.
  • Do dużego garnka włożyć pokrojone mięsa oraz podgardle (poza wątróbką), obrane cebule, marchew, pietruszkę, liść laurowy i pieprz. Zalać wodą, tak by przykrywała mięso, i gotować pod przykryciem ok. 3 godz., aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania włożyć na 15 minut wątróbkę. Garnek zdjąć z ognia i dołożyć bułkę pokrojoną w kromki. Pozostawić, aż wszystko wystygnie, a bułka wchłonie sos z mięsa.
  • Ugotowane mięsa wraz z bułką i jarzynami zmielić 3 razy przez maszynkę (raz przez sitko z grubymi oczkami, 2 razy przez drobne). Do uzyskanej masy dodać gałkę, żółtka, sól, pieprz i dobrze wyrobić w malakserze. Z białek ubić pianę i dodać do wyrobionej masy, delikatnie mieszając.
  • Brytfannę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą wypełnić do 2/3 wysokości masą mięsną (pasztet urośnie podczas pieczenia), uklepać równo drewnianą łyżką i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180–220˚C.
  • PAMIĘTAJ
  • Do pasztetów możesz dodawać podobne przyprawy jak do kiełbasy – tymianek, miętę, a nawet umiarkowane ilości chili. Możesz wrzucić także sparzone i obrane ze skórki orzechy pistacjowe, gotowane grzyby, posiekane suszone owoce, pokrojoną w kostkę szynkę lub ozór. Wszystkie te składniki dodają masie mięsnej aromatu i smaku.
  • Jeśli chcesz sprawdzić, czy masa pasztetu została dobrze doprawiona, usmaż małą kulkę – powinna być dość ostra i aromatyczna.
  • Do pasztetu możesz wykorzystać wątróbkę, cielęcinę lub piersi z drobiu. Wszystkie te składniki po przekrojeniu pasztetu tworzą barwną mozaikę. Części mięsa surowego najpierw obsmaż, aby nie kurczyły się i nie powodowały kruszenia się pasztetu po upieczeniu.
  • Staranne upieczenie pasztetu jest równie ważne jak jakość użytego mięsa. Masę piecz w formie wysmarowanej olejem albo wyłożonej paskami słoniny lub boczku. Dzięki temu pozostanie wilgotna.
  • Właściwie upieczona masa odchodzi od ścianek formy, a naciśnięta palcem jest twarda. Drewniany patyczek wbity w środek i wyjęty po 30 sekundach jest w dotyku gorący.
  • Pasztet jest gotowy.
  • Smacznego!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  • Zobacz też inne przepisy na pasztety

Kalorie: 370

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy