Klasyczne węgierskie leczo

Przygotowanie: 20 minut Duszenie: ok. 20 minut Porcja: 170 kcal

dania mięsneleczo

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
170.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 180 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/4 kg papryki (może być kolorowa)
  • 60 dag pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 5 dag wędzonej słoniny lub boczku (w kawałku)
  • 10 dag parówek lub cienkiej kiełbasy
  • łyżeczka mielonej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • sól

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cebule obrać, pokroić w półkrążki. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.
  • Słoninę stopić, skwarki wyjąć. Wlać olej, rozgrzać, zeszklić cebulę. Dodać pomidory, oprószyć papryką i chwilę dusić.
  • Ogień zmniejszyć, dodać paprykę, przyprawić solą, przykryć i dusić około 20 minut.
  • Parówki pokroić w plasterki, dodać do leczo na kilka minut przed końcem duszenia.

Kalorie: 170.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy