Klasyczne łazanki z kapustą

Makaronowy specjał nie tylko na Święta - łazanki z kapustą to przepis, który pokochają wegetarianie. Podstawowe produkty, czyli makaron łazanki i kapusta, są sycące, smaczne i łatwe do przygotowania.

łazanki

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu łazanki
  • sól
  • pieprz
  • 600 g kapusty białej (ok. 1/2 główki)
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Łazanki gotujemy w lekko osolonej wodzie
  • odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Kapustę czyścimy z wierzchnich liści
  • wycinamy głąb
  • przecinamy na kilka kawałków
  • a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy
  • studzimy
  • odciskamy i drobno kroimy.
  • Obieramy cebulę
  • drobno kroimy
  • smażymy na maśle z olejem
  • aż do zrumienienia.
  • Wkładamy kapustę
  • łazanki
  • przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • podgrzewamy razem ok. 3 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy