Kładzione z sosem pieczarkowym

Pyszny obiadek!

PierogiKluskisos pieczarkowy

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 164 głosów)

Składniki:

  • Sos:
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • Kluski:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki wody
  • 350g mąki
  • 2 łyżki masła
  • Sól

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki. Dusić aż woda odparuje. Dodać sól, pieprz.
  • W kubeczku rozmieszać mąkę z około ¾ szklanki wody, dodać śmietanę, wymieszać, wlać do pieczarek. Wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia.
  • W misce zmiksować wodę z jajkami, dodać rozpuszczone masło, sól. Wymieszać. stopniowo dodawać mąkę, wyrabiając na początku mikserem, później łyżką. Odstawić na 20 minut.
  • W garnku zagotować wodę z solą, łyżeczką maczaną we wrzątku wkładać porcje ciasta. Gdy wszystkie wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 2 minut.
  • Kluseczki odcedzić, podawać z gorącym sosem i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy