StockFood
4.41 (160)
kapusta biała 2.5 kg
marchewka 4 szt.
sól 45 g
Kapusta: z główki (ok. 2 kilogramy) zdejmujemy uszkodzone liście. Myjemy ją i szatkujemy, nożem, malakserem lub szatkownicą.
Doprawianie: do poszatkowanej kapusty dosypujemy sól, dokładnie mieszamy. Opcjonalnie możemy dodać kminek, liście laurowę i gorczycę.
Marchewki: obieramy je i myjemy, a następnie ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Dodajemy je do kapusty i mieszamy.
Ubijanie kapusty: kapustę z marchwią ugniatamy rękami lub drewnianą łyżką z okrągłą główką. Chodzi o to, żeby warzywa puściły sok. Odstawiamy je na 30 minut i ponownie ugniatamy. Nie odlewamy soku.
Przekładanie do słoików: kapustę nakładamy do półlitrowych lub litrowych - sprawdzi się też kamionkowy garnek. Ważne jest, żeby napełnić słoiki mniej więcej do 3/4 wysokości. W czasie fermentacji kapusta kiszona zacznie zwiększać swoją objętość. Słoików nie zakręcamy zbyt mocno, gazy powstające w czasie kiszenia, muszą mieć ujście.
Przechowywanie: kapusta kiszona będzie gotowa po 7–14 dniach, w zależności od temperatury pomieszczenia. W dobrze zamkniętych słojach i w niskiej temperaturze można przechowywać ją nawet do 6 miesięcy. Ale po otwarciu słoika musi stać w lodówce, wtedy będzie dobra do spożycia przez tydzień.
Porady
- Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 5 półlitrowych słoików lub 3 litrowe.
- Do kapusty kiszonej najlepsza będzie sól kamienna, jest najlepsza do tego rodzaju przetworów.
- Jeśli przygotowujemy domową kapustę kiszoną z dodatkiem marchwi to musimy dodać to niej nieco więcej soli. Całość można spróbować po 1. ugniataniu i w razie potrzeby dosolić.
- Najpopularniejszą wersją podania kapusty kiszonej jest surówka z jabłkiem, startym lub pokrojonym w kostkę. Z dodatkiem cebuli lub szczypiorku. Doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek.
- Bardzo smaczna i popularna, w niektórych regionach Polski jest kapusta kiszona z jarzębiną. Należy pamiętać, żeby zamrozić jarzębinę na minimum 24 godziny przed przygotowaniem. Ten proces zabije trujący składnik jarzębiny.
- W kapuście przechowywanej w temperaturze od 0 do 5 stopni Celsjusza proces fermentacji zostaje zahamowany. W ten sposób możemy przechowywać ją, np. w lodówce. Zniwelowany zostanie zapach kapusty, dla wielu osób niezbyt przyjemny.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.
Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.