Kiszona kapusta

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 23 dni

Dodany przez:

Kiszona kapusta

Warzywne

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • kapusta biała
  • winne jabłko
  • liście laurowe
  • jagody jałowca
  • sól, cukier

Przygotowanie

  1. 1. Kapustę oczyścić, kilka ładnych zewnętrznych liści zostawić w całości. Główkę podzielić na ćwiartki, wyciąć głąb, kapustę drobno poszatkować. Duże winne jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w plasterki.
  2. 2. Poszatkowaną kapustę ugniatać warstwami w kamionkowym naczyniu lub dużym szklanym słoju. Każdą warstwę przesypać łyżeczką soli, łyżeczką cukru, przełożyć listkiem laurowym, jagodami jałowca i plasterkami jabłka.
  3. 3. Na wierzchu ułożyć liście kapusty i czystą lnianą ściereczkę, na to położyć talerzyk lub deskę, obciążyć wyparzonym kamieniem. Odstawić na 2/3 dni w temperaturze pokojowej. Gdy kapusta będzie już odpowiednio kwaśna, odstawić w chłodne (150  st. C) miejsce.
  4. W tej temperaturze można przechowywać kapustę 2/3 tygodnie.
  5. Można ją także zapasteryzować w wekach. W tej formie przechowa się przez kilka miesięcy, jednak pasteryzowana kapusta nie jest tak bogata w witaminy i mikroelementy jak świeżo ukiszona. Lepiej więc ukisić co jakiś czas mniejszą ilość.
sałatki sałatka kapusta kiszona surówki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze