Kiszona kapusta

Przygotowanie: 35 minut Pasteryzowanie: 20 minut Fermentacja: 3–5 dni Składniki na 2–3-litrowy garnek

Przetworykapusta kiszona

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 204 głosów)

Składniki:

  • 2 kg białej kapusty
  • 25 dag marchwi
  • winne jabłko
  • 15 dag cebuli
  • 1/2 łyżki nasion kminku
  • 2 i 1/4 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści (kilka ładniejszych zostawić do wyłożenia garnka). Opłukać, cienko poszatkować.
  • Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Marchew i jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę dokładnie wymieszać z marchwią, jabłkiem, cebulą, solą i nasionami kminku.
  • Włożyć do wyparzonego glinianego garnka, wysłanego odłożonymi liśćmi kapusty. Dobrze ugnieść drewnianym tłuczkiem.
  • Kapustę przykryć talerzykiem. Obciążyć, np. słoikiem z wodą. Po 3–5 dniach fermentacji można kapustę przełożyć do mniejszych słojów i pasteryzować 20 minut w temperaturze 80°C.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy