Kisiel żurawinowy

Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: ok. 10 minut Porcja: 150 kcal

Deserykisiele

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
150.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 181 głosów)

Składniki:

  • 30 dag żurawin
  • 20 dag cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żurawiny umyć
  • zalać 5-6 szklankami wody i zagotować na dużym ogniu. Przecedzić
  • przetrzeć przez sito
  • przecier połączyć z wywarem.
  • Przecier i wywar wlać do rondla
  • wsypać cukier
  • dodać sok wyciśnięty z cytryny i zagotować.
  • Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 1/2 szklanki zimnej wody
  • wlać do gotującego się płynu
  • zagotować mieszając szybko łyżką. Przelać do pucharków. Podawać na ciepło lub schłodzony
  • z sosem waniliowym.

Kalorie: 150.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy