Kisiel żurawinowy

Przygotowanie: 35 minut Gotowanie: 15 minut Porcja: 70 kcal Składniki na 4 porcje

Desery

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
70 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 167 głosów)

Składniki:

  • 40 dag żurawin
  • 15 dag cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka listków świeżej mięty lub melisy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żurawiny opłukać
  • osączyć
  • przesypać do rondla. Owoce zmiażdżyć
  • wsypać cukier
  • wymieszać i zagotować. Przetrzeć przez sito.
  • Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/2 szklanki zimnej wody i dodać do przetartych owoców. Uzupełnić wodą objętość kisielu do około 600 ml. Zagotować
  • mieszając. Zdjąć z ognia
  • gdy kisiel stanie się klarowny. Rozlać do miseczek
  • udekorować listkami ziół.

Kalorie: 70

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy