Kisiel z jabłek

Naturalny kisiel bez sztucznych dodatków :)

DeserykisielemusPrzetworyPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 145 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki wody
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • garść rodzynek
  • 2-3 goździki
  • szczypta cynamonu
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • powidła lub dżem

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jabłka umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. W garnku zagotować 1,5 szklanki wody. W pozostałej, zimnej wodzie (1/2 szklanki) rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Do gotującej się wody dodać cukier goździki, jabłka i cynamon. Gotować do rozgotowania się jabłek. Dodać rodzynki. Na końcu, do gotującego się musu z jabłek wlać wodę z mąką ziemniaczaną. Gotować jeszcze minutę, następnie przełożyć do salaterek. Każdą porcję udekorować powidłami lub dżemem.
  • Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 40 min.
Dżem z jabłek

Dżem z jabłek to świetny dodatek do szarlotki lub kanapki. Sprawdzi się również jako nadzienie do naleśników. Samodzielne przygotowane konfitury są o wiele tańsze i zdrowsze niż ich sklepowe odpowiedniki. Wypróbuj nasz prosty i pyszny przepis na dżem z jabłkowy.
 

mojegotowanie

Dżem z jabłek