Wyborowa kiełbasa wiejska wieprzowa

Ocena:

4.27 (238)

  • 48 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Prawdziwa, domowa kiełbasa wiejska to nie lada rarytas. Wbrew powszechnemu przekonaniu, wyrób kiełbasy nie jest wcale skomplikowanym procesem. Warto poświęcić nieco czasu, by samodzielnie przygotować taką kiełbasę. Domowa kiełbasa wieprzowo-wołowa będzie pyszną przekąską, dodatkiem od kanapek, a upieczona i podana z pysznym sosem świetnie sprawdzi się także jako obiad. Tego, jak zrobić kiełbasę, dowiecie się z poniższego przepisu, który pochodzi z książki "Wędliny domowe".

Składniki:

  • wieprzowina  2.5 kg

  • wołowina  0.5 kg

  • sól peklowa  60 g

  • cukier  1 łyżka stołowa

  • czosnek  5 ząbków

  • pieprz  1 łyżka stołowa

  • jałowiec  1 łyżeczka

  • bulion wołowy  1.25 l

Wyborowa kiełbasa wiejska wieprzowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso na kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki (o wymiarach 2cm x 2 cm) i proporcjonalnie łączymy z peklosolą. Tak przygotowane mięso rozdzielamy do trzech osobnych pojemników i umieszczamy w lodówce. Mięso na kiełbasę powinno się w niej chłodzić przez 48 godzin. Po upływie tego czasu mielimy wieprzowinę I klasy w maszynce o oczkach 12mm, wieprzowinę II klasy w maszynce z sitkiem o oczkach 8mm, a wołowinę - z sitkiem o oczkach 4mm. Łączymy ze sobą wszystkie rodzaje mięs, dodajemy przyprawy, uprzednio rozdrobniony w prasce czosnek i całość zalewamy bulionem. Mięso na kiełbasę mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.

  • Krok 2:

    Następnie za pomocą maszynki napełniamy osłonki farszem i formujemy 15-20-centymetrowe kawałki. Końce osłonek delikatnie, ale solidnie związujemy. Kiełbasę wołowo-wieprzową rozwieszamy na kijach i obsuszamy przez co najmniej 12h. Kiełbasa swojska powinna się wędzić przez około 6-8 godzin w temperaturze 50°C. Kiedy kiełbasa domowa będzie już uwędzona, dobrze będzie ją suszyć przez jeszcze około 8-10 dni w przewiewnym, chłodnym miejscu.

Porady

  • Zarówno ziarna jałowca, jak i pieprzu, mielimy przed dodaniem do mięsa.
  • Jeśli w kiełbasie utworzą się pęcherzyki, wystarczy ją ponakłuwać przed wędzeniem.
  • Przepis na kiełbasę swojską wymaga dwóch rodzajów wieprzowiny: 1,5 kilograma wieprzowiny I klasy, czyli chudego, nieścięgnistego mięsa oraz 0,5 kilograma wieprzowiny klasy II - najlepsze będzie tłuste mięso z łopatki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić kiełbasę swojską?

Bardzo ważne jest, aby przed wędzeniem kiełbasa swojska była dobrze wysuszona. W przeciwnym razie w trakcie wędzenia zbyt mocno się "okopci". Kiełbasa powinna się suszyć na specjalnie przygotowanych do tego kijach przez około 12h, jednak jeśli nie mamy tyle czasu, można także powiesić ją w wędzarni (której temperatura wynosi nie więcej niż 60 st) na około godzinę przy uchylonych drzwiczkach.

Jak wędzić kiełbasę swojską?

Istnieją dwa sposoby wędzenia mięsa:

  • Wędzenie na ciepło. Jest to zdecydowanie łatwiejszy i bardziej rozpowszechniony sposób wędzenia w domowych warunkach. W przypadku tej metody, temperatura waha się między 50 a 80 C, jednak w dużej mierze zależy ona od naszych osobistych preferencji. Tak samo jest z czasem wędzenia - kiełbasa swojska może być gotowa nawet po godzinie wędzenia. Wszystko zależy od tego, czy wolimy, aby nasza domowa kiełbasa miała mocno wyczuwalny smak dymu, czy raczej żeby była bardziej delikatna. Dodatkowym atutem tej metody wędzenia jest to, że tym sposobem taką kiełbasę możemy przyrządzić nawet w przydomowym, murowanym grillu.
  • Wędzenie na zimno. Ta metoda jest znacznie bardziej czasochłonna, bowiem wędzenie na chłodno może trwać nawet do kilkunastu dni. Wędzenie tą metodą, jak wskazuje nazwa, polega na znacznym zmniejszeniu temperatury dymu (do 30-33C) oraz oddaleniu źródła ciepła od przyrządzanych potraw. Niestety nie obejdzie się bez specjalnie przygotowanej w tym celu wędzarni, wyposażonej w kanał dymowy, który odpowiedzialny jest za schładzanie dymu wędzarniczego. Jest to także o tyle trudniejsza metoda, że należy stale pilnować temperatury oraz podsycać dym. Warto jednak zauważyć, że dzięki wędzeniu na chłodno kiełbasa swojska zyska dłuższą trwałość niż taka wędzona na gorąco, a także będzie bardziej aromatyczna.

Po uwędzeniu warto będzie także sparzyć kiełbasę, aby ściąć białko i tym samym zapobiec wypływaniu soków. Dzięki temu kiełbasa swojska będzie pyszna i soczysta. Aby sparzyć kiełbasę, wkładamy ją do ugotowanej wody o temperaturze 80 C i zostawiamy w niej na około pół godziny.

Ile kalorii ma kiełbasa swojska?

Kiełbasa wołowo-wieprzowa nie należy do najbardziej dietetycznych potraw. Przyrządza się ją z dość tłustych mięs, dlatego też nie powinno dziwić, że w 100 g kiełbasy znajdziemy nawet 230 kcal. Warto jednak przyrządzić taką kiełbasę samodzielnie przynajmniej na specjalne okazje, np. na święta wielkanocne. To prawdziwy przysmak, który na pewno zasmakuje całej rodzinie!

Czytaj także: Wieprzowina nie tylko na kotlety schabowe. Jak podać to mięso?

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
20% na cały asortyment
20% na cały asortyment
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
+
20% na cały asortyment
Online

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
do -25% w sklepie basiclab.shop
do -25% w sklepie basiclab.shop
Rabat na wszystko dostępny na... więcej»
Zobacz
+
do -25% w sklepie basiclab.shop
Online

Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Skorzystaj z rabatu i kup wyją... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.  

Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł 

Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł 

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
do -40%
do -40%
Rabat do -40% na wszystkie but... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
do -40%
Online

Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne